welkomHandleiding
voor onze website
 OUDERENOERGANISATIE
 Website van de landelijke organisatie
PCOB Afdeling Bodegraven-Reeuwijk
naar veel informatie
in één oogopslag.
 
Gast bijdragen  klik ook de logo pcob voor ouderenorganisatie
   
PCOB Bodegraven doelstellingen, besturen, commissies, platformsdoelstelling

belangenbehartiging, overleg, persoonlijkbelangen

aktiviteitenactief

agendaagenda

archief meer informatieinfo/archief

links en allerleilinks/overig

kontakt informatiekontakt



verwijzing
Met navigatie knoppen terug naar overzicht, of deze knop naar: Straks met pensioen? Stap in je tweede toekomst!
 



Vereniging PCOB
Van de Regio Coördinator Midden-Holland

Zelfstandig wonen, altijd, voor iedereen

Wethouder *) Laura Leijendekkers te Bodegraven en personen uit diverse organisaties, waaronder de afdeling Bodegraven-Reeuwijk van de Vereniging PCOB, kregen een "rondleiding modelwoningen" bij het project "Technologie Thuis Nu" te Woerden van OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. Datum: 4-1-2016

Modelwoningen?
Per 1 januari 2016 wordt het voor een grote groep ouderen die een zorgwoning nodig heeft lastiger om een passende woning te vinden.
Steeds meer mensen zullen steeds langer thuis blijven wonen. Vele van hen moeten straks een beroep op de zorg doen. Terwijl ze toch thuis willen blijven wonen. U bijvoorbeeld.
Kunnen u en ik eigenlijk wel thuis blijven wonen? Gelukkig zijn daar in de praktijk bewezen goede technische zorgoplossingen voor.

Stel u voor, u bent oud en kwetsbaar, maar u voelt zich toch redelijk gezond. Stel u gebruikt een rolstoel en hebt dagelijks hulp nodig. Of u verkeert al in een dergelijke situatie, u hebt al zorg.
U hebt al voor uzelf vastgesteld dat u langer in uw vertrouwde omgeving wil blijven wonen, nu het ook vaak niet meer anders kan.
Hoe zou u zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen en leven? Liefst in uw huidige woning? Goed om hierover na te denken! Alles is mogelijk, neem even aan dat er geen belemmeringen zijn, zoals financiële.
Zo komt u er achter wat werkelijk uw wensen en noodzakelijke voorzieningen zijn.

Technologie Thuis Nu!
biedt een oplossing die werkt en ook betaalbaar is: een levensloopgeschikte woning die geheel is aangepast aan uw individuele behoeften. Uw woning is dan een plek waar het prettig, comfortabel en vooral ook veilig wonen is, ondanks een eventuele beperking. Deze woning groeit daarna met uw situatie mee. Levensloopgeschikt noemen we dat.
In het ontwerp gaat men uit van wat u nu nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Meer kwaliteit van leven is trouwens ook goed voor onze gezondheid.

Bij "Technologie Thuis Nu" (TTN) gaat het echter niet alleen om wat TTN voor ons kan doen. TTN wil graag van ons horen onze ideeën en toegepaste oplossingen. Deze kunnen worden meegenomen om duurzame, robuuste en betaalbare oplossingen te realiseren die precies aansluiten bij onze behoeften.
Technisch is er van alles mogelijk en veel voorzieningen worden in bepaalde gevallen ook nog vergoed.

In een vijftal modelwoningen laat TTN oplossingen zien die wellicht nuttig voor ons zijn. Verschillende levensloopgeschikte woningen voor ouderen en mensen met een beperking. Deze zijn ontworpen in samenwerking met de zorg en met bewoners, zoals mensen die slecht ter been zijn, slechtzienden, mensen in een rolstoel, mensen met een aandoening aan de luchtwegen, mensen met (lichte) dementie maar ook gewoon vitale ouderen die voorbereid willen zijn op de toekomst.
Deze voorbeeldwoningen zijn te zien bij TTN. Het zijn compleet ingerichte gelijkvloerse woningen, gebouwd aan een straatje compleet met een voordeur, maar alles binnen in een grote hal.

Verteld werd hoe met bestaande technieken wordt bereikt dat we straks echt zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in de zekerheid dat we optimaal worden ondersteund en de noodzakelijke zorg, of dat nu thuiszorg is, medische zorg of een boodschappenbezorgdienst die op afroep beschikbaar is.

Had de rondgeleide groep ideeën of bedachten zij al oplossingen, jazeker. Maar de rondleider liet heel veel oplossingen zien, waarbij de toelichting erg waardevol was.
Een paar voorbeelden:

De modelwoningen

Voor een slecht-ziende en een 55-plusser
De woning, die voortgaande in de tijd kan worden aangepast aan de persoonlijke situatie en opkomende behoeften, waar een slechtziende en een 55 plusser veilig en comfortabel kunnen wonen. Speciale aandacht voor licht en kleur, een rolstoel kan zonder problemen worden gebruikt.

Voor iemand met beperkte mobiliteit en iemand die lijdt aan een chronische longziekte
Een woning geschikt voor iemand met beperkte mobiliteit, die bijvoorbeeld samen woont met iemand die lijdt aan chronische longziekte. Stofvrij, met bijvoorbeeld een verlaagd aanrecht en zo nodig een normaal aanrecht. In de diverse woningen is de elektrische installatie natuurlijk aangepast aan de gebruikers met schakelaars op geschikte hoogte.

Voor iemand die lijdt aan dementie
De woning voor mensen die dementeren heeft een mogelijkheid om via diverse kamers een rondje te lopen en kan worden ingericht zoals het vroeger thuis was. Met een plek, het was de keuken, die op diverse manieren met licht en inrichting de mensen trekt om er te willen zijn. Het gasstel zodanig beveiligd dat de bewoner met dementie het gas niet kan laten stromen. Het kan met een rekje of met een door een slot niet te openen deksel, wat voor de moeder van een deelnemer aan de rondleiding werd toegepast. Het bleek een nieuw idee te zijn. In alle woningen, ook in deze dus, minimaal twee slaapkamers. De slaapkamerdeur naar de gang gaat open richting de buiten deur, zodat die niet uitnodigend opvalt voor een wandeling in de buitenlucht!

Voor iedereen
Natuurlijk ook een levensloopgeschikte woning voor iedereen. Technologie Thuis NU! Helemaal aangepast aan de individuele wensen van nu en betaalbaar aanpasbaar in de toekomst.

De verouderde woning uit 1970, zo niet:
Een flatwoning uit de jaren zeventig opgebouwd met elementen, ingericht zoals in die tijd gebruikelijk was, laat zien hoe het allemaal niet moet. De deelnemers zagen nog heel wat niet zo handige zaken over het hoofd!

Begeleiding op afstand, een video-demonstratie
De bijzonder informatieve en leerzame middag werd afgesloten met een demonstratie van een video-verbinding van camera's in een demonstratiewoning met onze mobiele telefoon. Visueel contact met spraak biedt nieuwe mogelijkheden voor zorg.

Adri van Krieken-Rasker
PCOB Regio Coördinator Midden-Holland

 

*) De Wethouder heeft onderwerpen als WMO, Vrijwilligers, Mantelzorgers, Volksgezondheid, Decentralisaties AWBZ, Communicatie, en Ouderen in haar portefeuille, onderwerpen die verband houden met het bezoek.


naar begin van deze pagina
Knop naar het begin van deze pagina